Gourmettur for Sejl

Anløbsbro ved Stammershalle Badehotel
Gourmettur for sejl
Bornholm er en gourmet ø, verdenskendt for sine lokale specialiteter og det kan gæstesejlere nyde godt af. Her ligger gourmetrestauranterne nemlig helt tæt på havnene, inklusive den kendte Kadeau med en Michelin stjerne. I kort afstand til båden, kan I sætte jer til bords, nyde et udsøgt måltid og havudsigt i verdensklasse. 
 
I forbindelse med et fremstød for maritim turisme i Østersøen, inviterede Jakob Jensen fra Bornholms Regionskommune partnere fra turismesamarbejdet South Coast Baltic på en sejltur med fremvisning af tre af Bornholms gourmetrestauranter ”lige ved kajen”. Turen gik langs Bornholms øst- og nordkyst, og kan varmt anbefales til sejlere (og andre) med hang til gourmet og bornholmske specialiteter.
 
1. FØRSTE STOP - MELSTED BADEHOTEL
Gourmettur for sejl starter ved gourmetrestauranten i det prominente, gamle Melsted Badehotel. Fra hotellet kan I nyde gourmet i første række med udsigt over Østersøen. Hotellet er omkranset af nordkystens største sandstrand, hvilket er unikt for den ellers klippefyldte østkyst på Bornholm. Inden for højest 1 km afstand, finder I to idylliske havne.
 
Nærmeste havne til Melsted Badehotel:
 
Melsted Havn
200 m syd for Melsted Badehotel ligger Melsted Havn, en godt beskyttet privat havn med et hyggeligt fiskerleje, hvor mindre gæstebåde kan anløbe. Vær opmærksom på, at afmærkningen af indsejlingen i 208 grader skal respekteres for at få en sikker indsejling mellem skærene. Havnen er 1,6 m dyb.
 
Gudhjem Havn
800 m nord for Melsted Badehotel ligger Gudhjem Havn, et fint alternativ, hvis man anløber i en større gæstebåd. Fra Gudhjem Havn er det muligt at gå på den mest fantastiske kyststi langs klipperne ned til badehotellet. Der er to havne i Gudhjem, lige ved siden af hinanden. Begge tager imod gæstebåde.
 
2. NÆSTE STOP - STAMMERSHALLE BADEHOTEL 
Efter Melsted Havn går turen til Stammershalle Badehotel, en distance på ca. 6 sømil. Det gamle kurhotel “Stammershalde Kurort” blev bygget i 1911 langs en af Bornholms smukkeste kyststrækninger mellem Tejn og Gudhjem. Det var et af Bornholms førende og mest eksklusive hoteller med en enestående havudsigt over Østersøen mod Christiansø. 
 
Nærmeste havn til Stammershalle Badehotel:

Anløbsbro ved Stammershalle Badehotel
Holdet fra South Coast Baltic og Jakob Jensen indviede bogstaveligt talt den genopførte, nyrenoverede bade- og bådebro, lige overfor Stammershalle Badehotel. Broen er privat og ønsker man at anløbe, skal I kontakte Stammershalle Badehotel for tilladelse. 
 
Tejn Havn
Ca.  2,5 km fra Stammershalle Badehotel, kan I anløbe Tejn Havn, en af øens større havne og den havn, der ligger tættest på hotellet. Her er god plads til gæstesejlere i alle bassiner, og havnen har sit eget mikrobryggeri.
 
3. SIDSTE STOP - LE PORT - DEN SMUKKESTE UDSIGT 
Sidste stop på turen er gourmetrestauranten Le Port i den naturskønne Vang Havn. Fra Tejn Havn er det en smuk sejltur til Vang, på ca. 7 sømil rundt om Hammerknuden og Hammershus. Le Port serverer fransk og dansk inspireret mad i både indendørs og udendørs på den hyggeligste terrasse, hvorfra I kan nyde en af Bornholms smukkeste udsigter med kig til Hammershus. 
 
Nærmeste Havn til Le Port:

Vang Havn
Når I anløber Vang Havn behøver I bogstaveligt talt blot at gå henover gaden og op af trappen for at spise på Le Port. Havnen var tidligere udskibshavn for de både, der fragtede granit fra Bornholm, og i dag er der stadig plads til større både. Det sker, at havnen anløbes af skonnerter på 30 m i længden. Dybden i havnen er 3 m.
 
FAKTA OM SOUTH COAST BALTIC
Siden 2017 har Bornholm været med i det maritime turismesamarbejde, South Coast Baltic, der er et projekt med fokus på en langsigtet indsats for at skabe bedre sammenhæng og tiltrække flere gæstesejlere til farvandet i det sydlige Baltikum mellem Danmark, Sverige, Estland, Letland, Litauen, Tyskland, Rusland og Polen. 
 
Om Gourmetturen for sejl
Gourmetturen for sejl på Bornholm var en af aktiviteterne i en fælles markedsføringstur, arrangeret af partnere fra det maritime destinationssamarbejde South Coast Baltic i slutningen af juni i år. Efter gourmet på Bornholm gik turen for sejl til de polske lystbådehavne i Darvolo, Leba, Hell og Gdansk, herefter var der kurs mod Kaliningrad i Rusland og til sidst Klaipeda i Litauen. Efter Klaipeda var det hjemad for det bornholmske team, en sejltur på 32 timer i et stræk.
 
Med på turen var turismepartnere, havnerepræsentanter og pressefolk, blandt andet et tysk Tv-hold fra NDR. Formålet var at fremvise de særlige maritime turismemuligheder, som farvandet i det danske i det sydøstlige baltiske farvand byder på. 
 
Nyttige links
Stammershalle Badehotel: http://stammershalle-badehotel.dk/
 
For yderligere information, kontakt venligst
Jakob Jensen, havnekoordinator for Bornholms Kommune, tlf. nr. 3018 1381 eller 
Trine Larsen, pressekontakt hos Foreningen af Lystbådehavne I Danmark, tlf. nr. 5055 3594 eller trine@flidhavne.dk 
 
  • Dansk
  • Deutch
  • English