Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Oplevelsesplads Vibæk Strand Oplevelsesplads ved Vibæk strand ligger under det Blå Flag. Her går vandleg og læring op i en højere enhed, når naturguider fra Nationalpark Mols Bjerge henover sommeren tager dig med på safari i havet, ved kysten og på stranden.
Ved Vibæk Strand, kan du gå på opdagelse  Her syder af liv sommeren igennem med god plads til strandlivet.
Oplevelser til børn Se på kort
 Juelsminde Den populære turistby med cirka 4000 indbyggere, hvor bylivet centrerer sig omkring havnen, de børnevenlige strande og den hyggelige bymidte.
Her kan du gå til byens spændende forretninger, kunsthåndværkere, spisesteder og attraktioner. Prøv de mange sjove aktiviteter: legepladser, krabbebroen, golf i mini og fuld størrelse, lystfiskeri ved Put & Take eller langs kysten samt gode cykel- og vandreruter. Populære tilbagevendende events er:
Juelsminde Havnefest med tivoli, stand-up, livemusik, øltelte og fest tæt på vandkanten. Altid uge 28. 
Fest i i Hvalen med live musik, sjove aktiviteter for både små og store. Hovedattraktionen er 96 timers konkurrence i pælesidning. Altid uge 33.
Palsgaard Sommerspil sensommer musicals af høj kvalitet på en af Danmarks smukkeste friluftsscene i Palsgaard Slotspark.  Juelsminde ligger mellem Horsens og Vejle Fjorde, og ved Bjørnsknude syd for byen mødes de to farvande Kattegat og Lillebælt.
Byen er det perfekte udgangspunkt for din ferie. Tæt på de store attraktioner i Østjylland, men uden for stresszonen, med plads til både afslapning og action.
Kulturoplevelser Se på kort
 Endelave Lægeurtehaves Café Velkommen i Lægeurtehavens hyggelige café, hvor du kan nyde hjemmebagte boller og kager, lækre frokostanretninger, kaffe, is m.m. – alt imens du nyder Lægeurtehavens ro, gode stemning og den fantastiske udsigt over de mange smukke planter. I Lægeurtehavens Café laver vi sund og grøn hjemmelavet mad med vægt på gode, økologiske råvarer og lokale varer fra øen. F.eks. laver vi ofte tærter, salater, supper og andet godt, som indeholder planter, der er plukket i Endelaves smukke natur eller i urtehaven. Vi glæder os til at tage imod jer i Endelave Lægeurtehaves Café og håber på godt sommervejr!  Kærlige hilsner fra Katrine og Amanda  Åbningstider:  Cafeen holder åbent hver dag 10 - 16, dog lukket tirsdage. I skolernes sommerferie er der også åbent tirsdage. Spis godt Se på kort