Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Nationalpark Mols bjerge Oplev Nationalpark Mols Bjerge
Høje toppe, dybe dødishuller og sjældne markfirben – og måske du møder en nationalparkguide på din tur i den 180 km2 store Nationalpark Mols Bjerge Landskabet i Nationalpark Mols Bjerge er skabt af gigantiske tunger af is og tonsvis af vand over millioner af år. Omkring 40 ud af 200 bevaringsværdige naturtyper, kaldet habitatområder, finder du i Nationalparken. Kulturhistorien oser på Kalø Slotsruin, foran Mols Bjerges store bronzealderhøje og i Ebeltofts små gader med toppede brosten og stokroser. I Nationalpark Mols Bjerge er der rum for opdagelsesrejser, der er af det stof, der gør en ferie mindeværdig. Der er også altid hjælp og inspiration – lige om hjørnet

Se videoer fra området her: Se hvilke aktiviteter der tilbydes og book dem her Se Webkort over publikum faciliteter, fri overnatning her
Naturoplevelser Se på kort
 Kløverstierne Grøn sti 2,5 km Den gamle Købstad Ebeltoft Grøn sti - 2,5 km
På turen gennem købstaden Ebeltoft kommer du forbi en række smukke bygninger. Ebeltoft blev købstad i 1301, og de ældste bevarede huse er fra første halvdel af 1600-tallet. Ebeltoft er bl.a. kendetegnet ved en række store købmandsgårde fra byens storhedstid i 17– og 1800 tallet. Se kort og beskrivelse af Kløverstierne Ebeltoft Se kort med publikum faciliteter her  
Vandrestier Se på kort
 Langemark Smedje Hos Langemark Smedje i Langemark kan du komme og se smedelauget arbejde ligesom i “de gode gamle dage”. Fra de tidligste tider har hver landsby haft sin smedje. Den var et sted, hvor man samledes og snakkede, mens smeden skoede en hest eller smedede et redskab. Den sidste smed i Langemark, Ole Dam, arvede smedjen efter sin far i 1928. Efter ca. 60 års virke overdrog han den til Samsø Museum. Det var imidlertid ikke så enkelt, for det viste sig, at smeden kun ejede bygningen ikke jorden den stod på. Jorden tilhørte ”bymændene”. Langt tilbage i historien, måske helt tilbage til Langemarks oprindelse har bønderne i landsbyen ejet jorden i fællesskab for at sikre, at de altid havde en smed i deres midte. I dag arbejder et laug af frivillige smede i den gamle smedje. Foruden det traditionelle smedehåndværk gives der også lejlighedsvis prøver på smedning i vikingetid og middelalder. Langemark Smedje er en del af Samsø Museum. Priser:
Voksne: kr. 25 Om Samsø Museum Samsø Museum vil fortælle om sammenhængen mellem mennesker og natur, om samfundets kulturhistoriske indvirkning på naturen gennem årtusinder. Et traditionelt museum er afgrænset af vægge og fyldt med ting fra fortiden. Samsø Museum er derimod et fælles navn for en bred vifte af aktiviteter, der får dig til at se og forstå sammenhængen mellem Samsøs landskab, kultur og mennesker i fortid, nutid og fremtid. I centrum af Tranebjerg i det gamle Tranebjerg Mejeri finder du Velkomstcentret – hjertet i Samsø Museum. Her får besøgende en kulturhistorisk introduktion til øen, information om Samsø Museums mange besøgssteder, aktiviteter og arrangementer, og kan lade sig inspirere til at opsøge historien ude i landskabet. Læs mere på Samsø Museum
Kulturoplevelser Se på kort