Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Børnebondegården Kom helt tæt på marsvin, høns, gæs, ænder, geder, får, heste og køer.
Få indblik i, hvor mælkeprodukter kommer fra og hvordan en malkerobot virker. Måske bare en tur på legepladsen eller ræs med legetraktorer?
Gården er åben for alle. Tag gerne en picnickurv med. Børnebondegården er en forening i Serridslev ved Horsens baseret på frivillig arbejdskraft. På gården holdes der flere slags husdyr og kæledyr. Gården er åben for alle besøgende: børnefamilier, børneinstitutioner, dagplejemødre, skoler samt ældre. Besøget giver en læring om fødevareproduktion, pasning af produktionsdyr og kæledyr. Alt arbejde på Børnebondegården varetages af frivillige.  Bedsteforældre kan med deres private husstand medlemskab medbringe deres børnebørn.

 
Oplevelser til børn Se på kort
 Rød rute 7,5 km - Kløverstierne Kolind Kolindsund-turen på 7,5 km  På denne 7,5 km tur opleves det hele, og man får historien om Kolindsund, Vedø Hovedgård, udsigt til Sivested Odde, Benzonshøj, og man kommer helt på toppen af et dige, mellem to broer.  Kolindbro  Den langstrakte stribe af huse, vi kan se ovre til venstre, er bebyggelsen Kolindbro. Her var der i tidligere tider mulighed for at blive færget over Kolindsund. Senere vadested og derefter en bro. Kolindbro har haft en købmandshandel og en lille havn med en bro. Her omladede småskibe varer til og fra Grenå. Som det kan ses, ligger bebyggelsen meget lavt, på en lav landtange, som skyder sig ud fra de stejle skrænter på nordsiden af sundet. Ikke meget, cirka en meter, er området hævet over det omgivende sund, Normalt er det tilstrækkeligt til ikke at blive oversvømmet, når vandet stiger og omdanner engene mod øst og vest til store søer. Se oversigt over ruterne her. Se kort med publikum faciliteter her. #visitdjursland #visitaarhusregionen  Vandrestier Se på kort
 Samsø Bryghus I udkanten af Nordby ligger Samsø Bryghus med både cafe og butik. Her er det muligt både at spise, smage øl og handle hele året. Café
Her serveres mad baseret på gårdens egne grøntsager og kød. F.eks. frikadeller med hjemmesyltet surt, grøntsagstærte med salat af årstidens grønsager eller suppe. Alt serveres naturligvis med hjemmebagt brød. Hertil kan du nyde en af bryggeriets øl eller hjemmelavet saft lavet af gårdens egne bær. Mad og drikke kan nydes i den hyggelige cafe eller på gårdspladsen, hvor der er plads til, at børnene kan lege. Butik
I butikken kan man købe bryghusets egen øl, vin, sirup, bolsjer og grønsager. Herudover sælges økologisk garn og forskellige kolonialvarer som mel, gryn, slik, linser, juice, olie og rengøringsartikler. Alt er økologisk. Ølsmagning / rundvisning
I sommerperioden er der ølsmagning hver tirsdag aften, uge 28-32 også torsdag aften. Tilmelding er nødvendig.
Hele året arrangeres rundvisninger og ølsmagning for min. 10 voksne ved forudbestilling. Selskaber
Kommer I som selskab, holder bryghuset åbent hele året både til middag og aften eller til en kop kaffe med hjemmebagt kage. Husk at lave en aftale på forhånd. Økologisk tagselvbord
1 gang om måneden holder Bryghuset aftenåbent med tagselvbord med økologiske retter. Du kan finde datoerne og menuer under “det sker” eller på bryghusets egen hjemmeside.
Spis godt Se på kort