Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Langelinie Bystrand Lækker badestrand et stenkast fra centrum Bare én kilometer fra centrum af Horsens ligger sommeroasen Langelinie, der er byens helt store trækplaster, når vejret indbyder til badning og hygge i solen. Den fine sandstrand har et tykt lag blødt sand og en 100 meter lang badebro. Omkring stranden er der gode faciliteter med toiletter, isbod og indkøbsmulighed inden for kort afstand. Find Langelinie på VisitHorsens’ digitale kort (Google Maps)   Grønne arealer til afslapning og oplevelser På det store græsareal ved stranden finder du et hyggeligt område til alle former for rekreation, afslapning og oplevelser. Picnic, beachvolley, kunst, petanque, natur, bænke, hyggestole og fantastisk udsigt over fjorden  - Langelinie har det hele! I sommerhalvåret afholder byen masser af events og aktiviteter for små og store, og det er oftest helt gratis. Du kan blandt andet opleve cirkusforestillinger, koncerter eller deltage i yoga under åben himmel. Find aktiviteterne i kalenderen, som opdateres løbende.    Udforsk den hyggelige havn Langelinie ligger klos op ad Horsens Marina, hvor der er masser af hyggelig havnestemning. Ned til vandet ligger en lækker restaurant, som også har en isbod. Overfor den finder du en legeplads, hvor børnene kan boltre sig. Den gamle industrihavn er i disse år under stor forvandling til et attraktivt bolig- og opholdsområde med kanaler, charmerende grønne områder og et splinternyt havnebad. Overvej at kombinere din tur til Langelinie med en gåtur ved havnen og observer den store forandring.   Leder du efter andre steder at bade? Der er flere flotte strande og badesøer ved Horsens. Få inspiration til din næste badetur her. Naturoplevelser Se på kort
 Naturstien Horsens-Silkeborg Danmarks smukkeste jernbane Naturstien Horsens-Silkeborg er anlagt på den gamle Bryrupbane, der i jernbanens storhedstid var kendt som en ualmindeligt smuk tur. Banen lukkede i 1968 og er siden blevet asfalteret til glæde for naturelskere. Stien er i dag en populær vandre- og cykelrute, som løber gennem et område med stor naturrigdom. Ruten følger Gudenåens forløb og krydser den også flere steder. Man kommer gennem Bakkelandet nord for Horsens med mange af landets højeste bakker og det smukke Søhøjlandet, de dybe skove og mange søer. Den 61 kilometer lange sti er perfekt egnet til cyklister, da man kun sjældent kommer ud på trafikeret vej. Samtidig er ruten som gammel jernbanestrækning næsten flad som en pandekage.   Oplev jernbanehistorien langs ruten På turen mellem Horsens og Silkeborg er der flere historiske attraktioner med jernbanen i fokus. Du passerer flere gamle stationsbygninger undervejs på turen. Man fornemmer det liv, der har udspillet sig på stationen med ventende passagerer og banearbejdere, som har knoklet med at læsse varer og dyr på toget.

Fra den gamle jernbane er der bevaret 5 km spor mellem Vrads og Bryrup. Dette stykke udgør i dag Veteranbanen Bryrup-Vrads. Desuden ligger den hyggelige Restaurant Vrads Station ved stationen i Vrads. Vi anbefaler at at tage en tur med lokomotivet og drikke en kop kaffe i restauranten.   Den Genfundne Bro Den absolut største attraktion på ruten er en gammel jernbanebro, der krydser Gudenåen. Den Genfundne Bro var den største af sin slags i Danmark, dengang den blev bygget, og har en unik historie. I 85 år lå den nemlig gemt og (næsten) glemt i en dæmning, før den i 2014 blev fundet gik, gravet fri og restaureret til fordums storhed. I dag er det en stor attraktion med 100.000 besøgende om året. Ved broen kan du beundre den smukke natur eller nyde et måltid mad ved bredden af den rislende Gudenå.   Tag en pause i hyggelige Brædstrup Hvis du synes, at 61 kilometer er lidt for meget til en enkelt cykeltur, er det oplagt at gøre holdt i byen Brædstrup, der ligger i Bakkelandet midt på ruten. Her byder flere overnatningssteder, lækre spisesteder og spændende butikker indenfor. Er du hellere til overnatning i det fri, er flere telt- og shelterpladser også yndede mål på ruten. Alle er velholdte og må bruges af alle, der har brug for et hvil.   Find inspiration til flere ruter i naturen Se også vores tips til flere vandreruter og cykelruter i den smukke natur omkring Horsens. 
Vandrestier Se på kort
 Havnens Café & Isbar Lækkerier i hjertet af Juelsminde Havnens Café & Isbar byder på et overflødighedshorn af forfriskende is og spændende caféretter. Nyd dit måltid udendørs ved havnekajen på den livlige lystbådehavn, indendørs eller i det flotte nye glashus med udsigt vandet. Her står et veloplagt team af smilende unge mennesker klar til at opfylde ethvert ønske, så ventetiden begrænses til et minimum, selv om køen kan synes lang på en lun sommeraften.   Hvad kan vi byde på? Du får et luksusproblem, når du besøger den populære isbod. For hvad skal man egentlig vælge, når der er 43 slags is, 5 slags softice og 20 slags drys og toppings på menuen? Du kan jo tage den klassiske softice med kakaodrys – eller du kan prøve noget nyt. Måske halv vanilieis / halv jordbæris med jordbærsovs, kokosdrys eller Daim-drys? Eller du kan prøve den hjemmelavede italienske is – måske med granatæble, rabarber eller blodappelsin? Ellers kan du jo også nyde en pindis... eller en milkshake… eller en iskaffe… eller… Uanset hvad, så kan du være sikker på, at det smager fantastisk.    Når du skal have stillet sulten Det er ikke kun isen, der trækker folk til den travle café. Her tilbydes traditionelle, veltilberedte caféretter som sandwich, nachos og salater. Derudover er der et udvalg af saftige burgere med hjemmelavet kød. En af kundernes favoritter er den lækre ribburger med barbecuemarineret spareribskød. Du kan også prøve de indbydende open burgers, der er lavet på en bund af kartoffelrösti. Og du er selvfølgelig også velkommen til at sidde og nyde et glas vin eller en kold øl på byens bedste placering.   Danmarks fedeste havnestemning Ifølge TripAdvisor er Juelsminde Havn & Marina den bedste i landet. Ved den store lystbådehavn er der altid masser af liv og stemning. Her finder du spisesteder, en fin legeplads med krabbevæddeløb, en stor fiskebutik, aktiviteter, en Blå Flag-strand og spændende butikker. Du kan læse mere om havnen her. Spis godt Se på kort