Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Restaurant Mamma's Restaurant Mamma´s er en klassisk italiensk restaurant, hvor hygge og italienske klassikere kommer i første række. Restaurant Mamma´s ligger i Grønnegade lige ved siden af Horsens Ny Teater. Det er den eneste Italienske restaurant i ”latinerkvarteret”. Om sommeren er den hyggelige gårdhave åben, hvor du kan nyde lækre retter til italiensk musik, vandet der risler og de rødternede duge – en lille bid af Italien. Priserne er fornuftige og serveringen er hurtig, men der er ikke gået på kompromis med råvarerne, og pizzaerne er bagt efter stolte italienske opskrifter, og naturligvis i stenovn. Ud over pizzaer byder menukortet på pastaretter, forretter, gode bøffer, desserter samt børneretter. Restaurant Mamma´s ligger 15 minutters gang fra koncertpladsen ved museet ”Fængslet” og Forum Horsens. Glæd dig til en god autentisk oplevelse.   Åbningstider: Mandag: 17-21
Tirsdag: lukket
Onsdag-fredag: 17-21
Lørdag 12-21
Søndag 17-20:30
Spis godt Se på kort
 Børnebondegården Kom helt tæt på marsvin, høns, gæs, ænder, geder, får, heste og køer.
Få indblik i, hvor mælkeprodukter kommer fra og hvordan en malkerobot virker. Måske bare en tur på legepladsen eller ræs med legetraktorer?
Gården er åben for alle. Tag gerne en picnickurv med. Børnebondegården er en forening i Serridslev ved Horsens baseret på frivillig arbejdskraft. På gården holdes der flere slags husdyr og kæledyr. Gården er åben for alle besøgende: børnefamilier, børneinstitutioner, dagplejemødre, skoler samt ældre. Besøget giver en læring om fødevareproduktion, pasning af produktionsdyr og kæledyr. Alt arbejde på Børnebondegården varetages af frivillige.  Bedsteforældre kan med deres private husstand medlemskab medbringe deres børnebørn.

 
Oplevelser til børn Se på kort
 Planetstien (Bollerstien) og Boller Slotspark Boller slotspark og den tilhørende skov er et yndet udflugtsmål. Tag f.eks. Planetstien, der løber fra Horsens centrum til slottet (ca. 3 km), og få et spændende indblik i solsystemets kolossale afstande, der er illustreret smukt på vejen derud. Boller Slotspark rummer en større plantesamling, hvor du kan studere alt fra fuchsia, roser, primula, pelargonier og endda også en japansk anlagt have. Parken er desuden også kendt for sine store, gamle træer. Her kan du finde et cirka 1000 år gammelt egetræ – det er et af Danmarks ældste! Der er ikke offentlig adgang til Boller Slot, men du kan besøge den smukke blomsterhave og vandre ad skovvejen gennem smeltevandsdalen ned til Boller vandmølle (ca. 2,5 km).  Haven er åben fra kl. 10 til 20 i perioden 1. april til 15. oktober. Hold øje ved slotsgraven. Du kan være heldig at få et glimt af den lille isfugl.

Læs mere om Boller Slot i turfolderen for Boller og Bjerrelide her >
Vandrestier Se på kort