Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Den Gule Parasol Cafe og Brugskunstbutik, tapas, italienske sandwich, hjemmebagt kage, gammeldags isvafler, alle typer kaffe, sodavand, øl og vin. Og en hyggelig gårdhave. Gratis wifi. Spis godt Se på kort
 Ebeltoft Skudehavn Skudehavnen er den sydligste havn af Ebeltoft havne, og havnen kan besejles dag og nat. I havnen ligger man ved hækpæle på de ledige pladser med grønt skilt. De største pladser findes i den nordlige ende af havnen. Nokkerne yderst på broerne er forbeholdt gæstesejlere over 12 meter, og her fortøjes langskibs. Ebeltoft er den eneste vestvendte havn på østkysten af Jylland, og det gør solnedgangene til noget spektakulært. Med udsigt over Ebeltoft Vig til Mols Bjerge kan det ikke blive meget bedre. Skudehavnen er omgivet af rødmalede træhuse så at sige midt i Ebeltoft by, og det gør et besøg i havnen til noget helt særligt. Der er fine muligheder for gåture langs skov og strand, og der er krabbevæddeløbsbane til børnene. Besøg også vores flotte nye havbad, der er anlagt for enden af bro 8. Fælleshuset med havnefogedens kontor rummer alle faciliteter, som normalt forefindes i en moderne lystbådehavn. BEMÆRK:Alle gæstesejlere kan hente 6 gratis rundstykker i Føtex eller Kvickly, ved forevisning af kvitteringen for havnepenge. Vi glæder os til at se dig! Østjyllands havne Se på kort
 Kløverstierne Grøn sti 2,5 km Den gamle Købstad Ebeltoft Grøn sti - 2,5 km
På turen gennem købstaden Ebeltoft kommer du forbi en række smukke bygninger. Ebeltoft blev købstad i 1301, og de ældste bevarede huse er fra første halvdel af 1600-tallet. Ebeltoft er bl.a. kendetegnet ved en række store købmandsgårde fra byens storhedstid i 17– og 1800 tallet. Se kort og beskrivelse af Kløverstierne Ebeltoft Se kort med publikum faciliteter her  
Vandrestier Se på kort