Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Mindesmærke for Frederik 7 Midt mellem Tranebjerg og Onsbjerg ligger på vestsiden af landevejen den 33 meter høje kæmpehøj "Kongehøjen"
Øverst på højen står et monumentalt mindesmærke i form af en stor sten med et bronzerelief af en laurbærkronet Frederik 7., der underskrev Grundloven i 1849. Mindesmærket blev rejst af samsingerne i 1866 som tak for Grundloven.
Ved højen er der også mindesten for Genforeningen og for en tidligere formand for landboforeningen.
Højen er kranset af sten med navne eller initialer på markante samsinger.
Desværre blev de fleste sten til højen taget fra stendysser rundt på øen.
Kulturoplevelser Se på kort
 Træskohage Fyr Vejle Fjords fyrtårn Hvis du har sejlet i Vejle Fjord, vil du helt sikkert genkende det karakteristiske Træskohage Fyr, der stolt rejser sig i den smukke natur på fjordens skovklædte nordkyst. Det 13 meter høje fyr blev bygget i 1904, men er i de senere år, takket være lokale ildsjæle, blevet renoveret, så det fremstår som nyt. Tårnet er offentligt tilgængeligt, så du kan frit gå op i tårnet og nyde udsigten fra balkonen. Du kan se langt ind i fjorden, og på en klar dag kan du faktisk også se hele vejen til Fyn. Ved fyret ligger en lille strand, hvorfra du kan tage en dukkert i det fine vand.   Udforsk områdets kurveje Træskohage Fyr ligger tæt på det populære Hotel Vejlefjord, der tilbyder spa- og wellness-ophold i den luksuriøse ende af skalaen. Omkring hotellets smukke park, der er åbent for offentligheden, finder du de historiske kurveje, der tager dig rundt i det naturskønne område i skovene og parken. Langs kurvejene har de opsat 20 såkaldte tænkebænke med citater på. En af kurvejene, den gule rute, går langs kysten og slutter ved Træskohage Fyr. Vejen ud til fyret er blevet renoveret, så det også er muligt for kørestolsbrugere at komme ud til tårnet.   Kombiner din udflugt med en picnic På Hotel Vejlefjord kan du bestille en lækker picnickurv og tage den med ud i naturen. I området er der mange steder, hvor du kan nyde din frokost – uanset om det skal være i den bedårende park, ned til vandet eller i skovens dybe stille ro.   Leder du efter inspiration til flere oplevelser i naturen? På Juelsmindehalvøen er der flere skønne attraktioner og oplevelser i naturskønne omgivelser, der egner sig perfekt til endagsudflugter. Få inspiration til flere her. Naturoplevelser Se på kort
 Sjette Frederiks Kro Udsøgt udsigt I Riisskov, kun 3 km fra Aarhus Domkirke, finder du den smukke kro, som ligger i en charmerende, gammel bygning fra 1826 med uspoleret udsigt over Aarhusbugten. På kroen finder du klassiske danske retter og autentisk krostemning. En "kro start" på dagen I weekenden har du mulighed for at forkæle dig selv med deres overdådige morgenmadsbuffet samt prøve det lækre udvalg af søde lækkerier til eftermiddagskaffen. Det kalder de en "kro start på dagen". 

Du kan læse meget mere om kroen samt finde informationer omkring søstercaféen "Casablanca" her. #sjettefrederikskro #visitaarhus #visitaarhusregionen
Spis godt Se på kort