Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Strandsten og fossiler Bag hver en strandsten gemmer sig en fortælling om stenens tilblivelse og dens vej til Lillebælts kyster. I denne mini-guide er der præsenteret en række klassiske stentyper, som man kan finde på sin strandtur. Derudover er Lillebælts kyster velegnede til fossiljagt, hvor man bl.a. kan finde hajtænder, som også er beskrevet heri. Mini-guiden kan du printe ud eller downloade til din smartphone og tage med på stranden. Den kan bruges af både børn og voksne – god fornøjelse. Naturoplevelser Se på kort
 Kaas&Co Velkommen til Kaas&Co. Vi er en lille café / butik hvor vi går ind for genbrug, tænker så vidt muligt på vores miljø.
Vi sætter pris på unikke ting som er håndlavet eller blot lidt mere specielle.
Vi sætter en ære i at skabe de perfekte rammer for en hyggelig og dejlig oplevelse når i besøger os. Kaas&Co er stedet for alle dem, der er til en afslappet atmosfære, god kaffe eller te både til at nyde i cafeen men kan også købes med hjem.
Måske et glas vin mm. også kan friste. Så er kaffe lige din kop the , så kom forbi Kaas&Co . Alt er “ næsten” til salg i butikken. Finder du eller ser du noget så spørg.  
Spis godt Se på kort
 Vikingefortællinger - Tunø Rejsende sig op af Aarhusbugtens sydlige bølger, dominerer den lille ø Tunø, den sydlige rute ind i bugten.Dens navn stammer fra det ældgamle navn ”Tund” som betyder det stejle stykke land, og i tusinder af år, var Tunø hjemsted for Bronzealderens Guder. Hvert år kom de Jyske folkestammer til øen for at danse for guderne, og ofre for et godt år, men i løbet af jernalderen og vikingetiden, transformeredes Tunø om til en militær flådebase af stor betydning.Dengang skilte havet næsten den lille ø i to, hvilket skabte en hemmelig lagune som var det perfekte gemmested for en hemmelig drageflåde, som kunne kontrollere og beskytte den sydlige rute ind i Aarhusbugten. Tunø blev derfor en del af det kæmpemæssige forsvarssystem, som omgav Skandinaviens største vikingeflådebase, den kongelige fæstning Aros (Aarhus).En magtfuld høvding har levet på Tunø og forsvaret havet for de store kriger-konger i Jelling. Vi kan nemt forestille os, hvordan en anerkendt kriger er vendt hjem, fra togterne og krigene i Vest, og fået overdraget Tunø, som betaling for hans beskyttelse af den kongelige drageflåde, som lå gemt inde i Aros.Høvdingen på Tunø har uden tvivl været tvunget til at vise Jelling-dynastiet sin loyalitet. I året 1046, sejlede en vældig dansk vikingeflåde ud for at møde deres norske fjender i Aarhusbugten, lige nord for Tunø.Et blodigt søslag begyndte, og den norske kong Magnus den Gode, slagtede Danerne, indtil bugtens bølger farvedes røde og den danske kong Svend Ulfson, måtte flygte for at redde sit liv. Vikingefortællinger Se på kort