Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Bar & Restaurant Gasfabrikken I Hede Nielsens gamle gasfabrik laver vi mad fra bunden af lokale økologiske råvarer. Vi er byens eneste restaurant med det økologiske sølvmærke, som er garanti for 60 til 90 % økologiske råvarer. Til aften serverer vi vores fire retters sæsonmenu, der altid har udgangspunkt i, hvad der er allerbedst lige nu. Menuen skifter hver tredje uge, og der kan tilvælges både øl- og vinmenu. Derudover har vi et smalt a la carte kort, med elskede klassikere, og der er også mulighed for tapas anretninger med blandt andet egne charcuterie produkter. Vi har et bredt vin- og ølkort med mange økologiske og biodynamiske lækkerier, og et cocktailkort, hvor vores Gin Tonic og Tom Collins på egen produceret gin stærkt kan anbefales. Hver lørdag åbner vi dørene tidligt til brunch, med masser af gode oste, charcuterie, hjemmebag og søde syltede sager anrettet til en indbydende selvbetjenings buffet. Omeletter, Eggs Benedict og pandekager laver vi derimod frisk efter bestilling til hver enkelt og skulle man have lyst til mere laver vi gerne en omgang til. Det er en brunch som vi er stolte af og som vi synes er ren forkælelse. Åbningstider: Tirsdag: 12-14 og 17-22
Onsdag: 12-14 og 17-22
Torsdag 12-14 og 17-22
Fredag 12-14 og 17-24
Lørdag 10-14 og 17-24
Spis godt Se på kort
 Blomsterhaven i Boller Slotspark Blomsterhaven i Boller Slotspark Ved Boller Slot syd for Horsens Fjord finder du den smukke Boller Slotshave, som indbyder til hyggelige udflugter under åben himmel. Når du går igennem den smukke, gamle smedejernslåge, mødes du af et væld af spændende planter fordelt i temahaver, som Horsens Havebotaniske forening har anlagt igennem mere end 25 år. I den indhegnede blomsterhave finder du bl.a. fuchsia, roser, klosterplanter, primula og pelargonier, ligesom du også finder en flot japansk have anlagt med rislende vand og sjældne planter. Mærk historien i Boller Slotspark Men det er særligt den ca. 1000 år gamle, hule Boller-eg som blomsterhaven i Boller Slotspark er kendt for. Med sin høje alder er egen en af Danmarks ældste ege og havde træet kunne tale, ville det kunne fortælle historier helt tilbage fra vikingetiden. Fra egen er der udsyn til slottet og til den omkringliggende voldgrav, hvor der lever store karper. Boller Slot har en spændende historie, blandt andet har Kong Christian den 4. været på spil i 1600- tallet. I dag er slottet privatejet, og der er derfor ingen adgang for offentligheden.  Haven – som også er privatejet - er åben hver dag fra kl. 10 til 20 i perioden 1. april til 15. oktober. Besøger du slotshaven, er du velkommen til at medbringe picnickurv. Hvert år d. 23. juni er der Sankt Hans bål i den omkringliggende park. Besøg Boller Slotspark Vil du gerne besøge Boller Slotspark, kan du f.eks. følge Planetstien, som er en del af National Cykelrute 5. Fra starten af Bollerstien er der ca. 3,8 km ud til slotsparken. Besøger du Slotsparken i bil, er turen ca. 5 km. lang. Få rutevejledning til Boller Slotspark her> Boller Slotspark passes af frivillige fra Havebotanisk Forening, der driver haven som en slags kollektiv kolonihave. Naturoplevelser Se på kort
 Portalen ved Åkjær Portalen ved Åkjær knytter sig til sagnfiguren Svend Felding. Han var født på Åkjær og heraf kommer, at broen over åen ved Bilsbæk hedder "Svend Feldings Bro" og i nærheden af denne ses portalen af sten, som i folkemunde kaldes "Svend Feldings Stald".

Fra gamle kilder kan det ses, at disse bygningsrester blev kaldt "spegelhus", og ud fra dette kan man måske udlede, at der er tale om et spedalskhedshospital. Hospitalet kunne da være opført af bispen, der ejede Åkjær og være nedbrudt i 1543 efter kong Christian III`s befaling.
Kulturoplevelser Se på kort