Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Planetstien (Bollerstien) En gåtur gennem solsystemet Få et spændende indblik i solsystemets enorme afstande, der er illustreret smukt på vejen mod Boller Skov i målestoksforholdet 1:1498 millioner. Planetstien starter ved Høegh Guldbergs Gade, hvor Solen er repræsenteret som en stor guldbelagt jernkugle på et 2,8 meter højt stativ. Derfra kan du tage turen langs fjorden med alle otte planeter – lige fra Merkur til Neptun – illustreret på store natursten med informationer om hver enkelt planet. Du kan også læse informationstavlerne, som er opstillet, hvor stien starter og slutter.  Store naturoplevelser nær centrum Ikke langt fra Horsens Centrum starter ruten, der følger sydsiden af Horsens Fjord til Boller Nederskov. For enden af stien venter smuk natur og kulturhistorie. Ved rutens afslutning kan du gå til venstre og komme ud på Boller Mole, hvor du har en storslået udsigt over Horsens Fjord og ind til Horsens by. Du kan også vælge af fortsætte gennem den gamle herregårdsskov, Boller Nederskov, til det smukke Boller Slot. Her finder du en flot slotspark med en blomsterhave, en asiatisk inspireret have med skildpadder og et 1000 år gammelt egetræ.  Nær Boller Nederskov ligger der flere andre imponerende skove, der egner sig godt til vandreruter. Du kan med fordel fortsætte turen den gamle smeltevandsdal, Klokkedal, der kun ligger få hundrede meter fra Boller Nederskov.    Læs mere om Slotsparken eller Boller Slots fascinerende historie.    Prøv cykelturen rundt om Horsens Fjord Planetstien er en del af cykelruten rundt om Horsens Fjord, hvor man krydser fjorden via den lille cykelfærge og fjordens øer Alrø og Hjarnø. Turen er 52 kilometer lang.      Vandrestier Se på kort
 Turistinformation: VisitSamsø VisitSamsø står for turistinformationen på Samsø. På vores hjemmeside www.visitsamsoe.dk kan du læse mere om Samsø og finde informationer om bl.a. overnatnings- og spisemuligheder samt aktuelle begivenheder. 

Kulturoplevelser Se på kort
 TreeTop Restaurant En middag i Tree-Top indledes altid i den åbne vinkælder med et glas specialimporteret champagne, mens man under kyndig vejledning udvælger sine vine blandt de ca. 600 forskellige aftapninger. TreeTop Restauranten byder på:
- Gastronomisk dansk-fransk madkunst i topklasse
- Udsøgt mad, som tilberedes i åbent køkken integreret i restauranten
- Åben vinkælder TreeTop Restauranten er åben for selskaber på minimum 8 personer.
Spis godt Se på kort