Det Blå Østjylland – I Vikingernes FarvandSæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv

Vikingerne er i dag ikke længere blot vores egen kulturarv, det er Europas kulturarv. Folkeslag over hele Norden- og Østeuropa kan både genetisk og kulturelt identificere sig med vores søvante forfædre, og derfor kommer mange i dag som turister til Østjylland, for at opleve centrummet af vikingernes imperium. 

Vikingetiden fra ca. 800 til 1050 er en skelsættende periode i danmarkshistorien, hvor søfarten spiller en helt afgørende rolle og netop vikingetiden er Østjyllands kulturelle højdepunkt.

Vikingerne var dygtige handelsfolk, men også krigeriske ud over alle grænser.

Det østjyske maritime kulturlandskab rummer et væld af minder, ruiner, sunkne vrag og fortællinger, der gør forfædrenes vilde søfartsliv spillevende. Sejlet blev opfundet i vikingetiden og skibet var datidens suveræne transportmiddel, der lettere kunne transportere gods og mennesker end over landjorden. 

Fra Vejle fjord, hvor hemmelige flådebaser holdte kontakten i hævd med Danelagen i England, til Aarhusbugten hvor søer, bugte og vige udgjorde nordens største vikingeflådebase, rummer det maritime Østjylland en overflod af sagn og steder fra vikingetiden. 

Sejl op langs kysten ved Helgenæs hvor Harald Blåtand fandt sin død i kamp, sejl rundt om Aarhus havn hvor Svend Estridsen kæmpede mod vældige krigerkonger fra Norge, eller læg til ved Hjarnø i Horsens fjord, hvor Kong Hjarne faldt med hele sin hær i et grusomt søslag. Gravhøje, flådebaser, vikingefæstninger, samt de største vikingeflåder som nogensinde har sejlet på havene! 

Netop de østjyske farvande havde stor militærstrategisk betydning for vikingerne og kongemagten havde store interesser i området.

Det vidner de mange østjyske bynavne, der indeholder "snekke" om (snekke betyder krigsskib/ledingsskib). Placeringen af de mange bavnehøje, der fungerede som et bålvarslingssystem og Kanhavekanalen på Samsø vidner om et veludviklet forsvarssystem, hvor man hurtigt kunne flytte en helt krigsflåde fra den ene side af øen til den anden og dermed beskytte vikingebyen Aros (i dag Aarhus).

Læs og hør om vikingefortællinger i Det Blå Østjylland her på siden, fortalt af historiker Casper Clemmensen.

God vind på jeres vikingetogt!

 Sæt kursen mod Det Blå Østjylland og kom på sporet af vikingernes dramatiske søfartsliv.

Eksempler på oplevelser
 Kongernes Jelling Oplevelsescenteret Kongernes Jelling inviterer hele familien til at gå på opdagelse i vikingetidens Jelling. Det er en rejse med fortællinger i flammernes skær, over livet som viking og kriger, rejsen til Valhal og overgangen til kristendommen. Her bliver I også klogere på den danske kongerække, helt fra Gorm den Gamle og til vores nuværende kongefamilie. Alt sammen fortalt så både børn og deres nysgerrige voksne får en unik oplevelse med hjem. Fra tagterrassen er der udsigt over monumentområdet og med de to digitale kikkerter er det muligt at zoome ind på nutidens Jelling, men også at få et overblik over Jelling gennem tiderne. Oplevelsescenteret Kongernes Jelling ligger inde på det store monumentområde, som Harald Blåtand lod indhegne med en palisade, der var vikingetidens største bygningsanlæg. Her findes de to runesten, kirken, skibssætningen og de to høje. Disse har siden 1994 været på UNESCOs verdensarvsliste. Grupper kan efter forudgående aftale booke rundvisninger i monumentområdet med dansk, tysk eller engelsktalende guide. Der er gratis adgang til Kongernes Jelling for hele familien og vi glæder os til at byde jer velkommen. Tjek Kongernes Jellings hjemmeside for særarrangementer og arrangementer i skolernes ferier. Oplevelser til børn Se på kort
 Rands Fjord Rands Fjord er et smukt område umiddelbart nord for Fredericia.
Fjorden er ved inddæmming omdannet til en ferskvandssø. Bredstrup å, Spang å og Skærup Å løber igennem søen og ud i Vejle fjord. Langs å og sø er der lavtliggende frodige enge og rørsump.
Landskabet omkring Rands fjord er et bakket terræn med småskove, græsningsarealer, dyrkede marker og stejle dalskrænter med løvskove. Søen og omgivelserne er fredet og der er anlagt stier, som giver mulighed for rige og afvekslende naturoplevelser. De fleste stier udgår fra små parkerings- og opholdsarealer, hvor der er opsat informationstavler. Fiskeri i Rands Fjord.
Det er ikke tilladt at fiske i Rands Fjord uden lodsejerens tilladelse.
Du kan dog fiske i afvandingskanalen (Spang Å) fra p-pladsen ved Egeskovvej. Cykeltur omkring Rands Fjord
Turen rundt om Rands Fjord er til dig der holder af natur og fugleliv. Turen er 14,5 km lang og består af bakket landskab med småskove og frodige enge. Hvis du er heldig kan du se havørnen på jagt i området.  
Naturoplevelser Se på kort
 Fårup Sø Den øvre Grejsdal syd for Jelling med Fårup Sø, talrige kildevæld, vidtstrakte skove og åbne afgræssede enge og overdrev, er rammen om et spændende landskab med en stor naturrigdom. Fårup Sø er en af områdets dybeste søer, og størstedelen af søens vand kommer fra kilder i og ved søen. Grejs Å har sit udspring i de mange kilder i og omkring Fårup Sø, og åens kraftige strøm er gennem historien blevet udnyttet af mindst 15 vandmøller.  

Ved søen vil man ofte kunne se toppet lappedykker og gravand, og man kan være heldig at opleve isfugle eller fiskeørne.  

En del af sommerhalvåret ligger det imponerende vikingeskib ”Jelling Orm” på søen. Det 15 meter lange og 3 meter brede skib, blev bygget i 1980erne af en lang række frivillige fra den gamle vikingeby Jelling.  

Ved østenden af Fårup Sø er der udlejning af vandcykler og robåde, kiosk og gode fiskemuligheder. Det er ikke tilladt at sejle i egen båd på søen.

I området findes også campingplads og kro med mulighed for overnatning. Afmærkede stier fører rundt i området ved Fårup Sø.

Hærvejsvandreruten krydser også området, ligesom de regionale cykelruter nr. 34 og 35. 

I Jelling Skov ligger friluftsgården Abrahamsens Gård med parkering, borde/bænke, toilet og åbent madpakkested.
Vandrestier Se på kort