Det Blå Østjylland

Loading...
  Eksempler på oplevelser
   Nordby Kirke Kirken ligger bemærkelsesværdigt langt fra selve Nordby. Grunden hertil menes at være, at på den tid, man opførte den første kirke – formentlig en trækirke – var der foruden Nordby og Mårup to landsbyer mere i området, nemlig Glistrup og Søby. Kirkens første sten lagdes i første halvdel af 1200-tallet, og den er senere blevet ombygget og udvidet flere gange. Klokken, som findes i kirkens tårn, bruges i forbindelse med alle kirkelige handlinger. Men især når det er østenvind, kan Nordbys beboere ikke høre klokken. Derfor opgav man at ringe solen op og ned med den, og Nordby fik sin gadeklokke. Siden 1857 har klokken hængt i klokketårnet ved gadekæret, men før den tid hang den gennem århundreder i et højt træstillads. Den romanske døbefont af grovkornet granit er kirkens ældste inventar. Sandsynligvis stod den allerede i den første kirke fra 1200-tallet. Lidt under randen er anbragt en usædvanlig dekoration, en slange, som bider sig selv i halen. I kirkens nordmur findes en lille marmorsten over forpagter Marcus Achton (død 1804) med inskriptionen ”…fra en trøstesløs enke og uopdragne børn.” Kulturoplevelser Se på kort
   Fjordturen Cykelrute på i alt 19 km. Ruten går rundt om Norsminde Fjord over den hyggelige Norsminde Havn, Rude Strand og ind i land mod Odder gennem kuperet landskab og tilbage til kysten over Ajstrup. Det kan anbefales at slutte turen af med et måltid mad, en is eller noget koldt at drikke ved Norsminde Havn. Det er muligt at leje cykler til turen hos Saksild Strand Camping. 

  Odder Ådal.
  Vejen mellem Nølev og Assedrup krydser Odder Ådal, hvis enge ofte står under vand i fugtige perioder. Her fås et godt indtryk af den lange smeltevandsfloddal, som tidligere har kunnet besejles, og åens løb ud mod Norsminde Fjord. Odder-Århus-banen løber langs ådalen til Assedrup, hvis røde stationsbygning i dag er privatbolig.
   
  Norsminde Fjord.
  Fra bakkedragene ved Synnedrup, Lillenor og Storenor fås en flot udsigt over Norsminde Fjord med Kattegat i baggrunden. Den 4km lange fjord udgør den yderste nordlige del af tunneldalen, der gennemskærer området ned til Horsens Fjord. Vandreturen omkring fjorden syngliggør fredningen af fjorden og dens fugleliv.

  Norsminde Havn.
  Fjorden blev i 1964 lukket mod Kattegat af en sluse. Tidligere var her en vigtig havn, der i 1300-tallet tilhørte domkapitlet i Århus. Herfra havde man ret til at opkræve told af de skibe, der anløb havnen. I dag fungerer havnen fortrinsvis som marina. Lige ved den hyggelige havn ligger Norsminde Gl. Kro fra 1693.

  Kystlandet.
  Syd for Norsminde Fjord ligger Frederiksdalinddæmningen, den gamle Kysing Fjord, fra 1830. Arealet udgør næsten halvdelen af den oprindelige fjord. Turen tilbage mod Odder går gennem kystlandet, som ferie- og fritidslivet har sat sit præg på med de mange sommerhuse. Odders egne borgere har også længe vidst at finde ud til den friske havluft og de fine badestrande. Det første sommerhus blev således opført i 1915 ved Rude Strand af en storkøbmand fra byen. Se fjordturen på kort her>
  Cykelruter Se på kort
   Restaurant Galionen Restaurant Galionen ligger i de smukkeste omgivelser på sydsiden af Vejle Fjord. Med udsigt over fjorden og den idylliske Brejning Lystbådehavn. Nyd et lækkert måltid tilberedt af de bedste råvarer i den hyggelige restaurant eller på terrassen ved vandkanten. 

  Menukortet på Restaurant Galionen byder bl.a. på traditionelle danske frokostretter, eftermiddagskaffe, dagens fisk og en 3-retters månedens menu. Og der er altid køligt Hancock på fad.

  Snyd heller ikke dig selv for en gåtur ovenpå en lækker frokost i Restaurant Galionen. Enten langs fjorden, på de skovklædte bakker eller i den lille by Brejning med dens herskabelige bygninger og parker.

  Restaurant Galionen ligger kun ca. 15 minutters kørsel fra Vejle eller Fredericia. Der er gode faciliteter til gæstesejlere på Brejning Lystbådehavn. For åbningstider se hjemmesiden www.galionen.com.
  Spis godt Se på kort