Oplev Det Blå ØstjyllandKom med til Det Blå Østjylland og sejl i vikingernes farvand.

Oplev et enestående sejlerområde med kulturhistoriske interessante områder og fantastiske naturoplevelser både på vand- og landsiden. Hent inspiration til turen her på siderne, hvor vi har samlet en lang række forslag til nye spændende sejleroplevelser.

Glæd dig til at besøge de mange østjyske havne med havnemiljøer i alle kategorier. Sejl til de små stemningsfulde øhavne eller nyd de hyggelige havne langs kysten, der bugter sig og byder på smukke vige og godt fiskevand. Fra flere af de jyske havne kan i gå på opdagelse i storbymiljøer.

I Det Blå Østjylland findes mange gode muligheder for at være aktiv i naturen.

Kom på land og oplev naturen langs de mange vandrestier og cykelruter, eller tag på togt i havkajak og kom helt tæt på dyrelivet i vandkanten.  

Det østjyske farvand er det perfekte udgangspunkt for vikingeoplevelser både fra vand- og fra landsiden. Fra nord til syd gemmer farvandet på en guldgrube af historiske oplevelser fra vikingetiden og vidnesbyrd om en højdramatisk tid i danmarkshistorien. 

Velkommen i Det Blå Østjylland med enestående sejleroplevelser i vikingernes farvand.Kom med til Det Blå Østjylland og sejl i vikingernes farvand. Oplev et enestående sejlerområde med kulturhistoriske interessante områder.

Eksempler på oplevelser
 Portalen ved Åkjær Portalen ved Åkjær knytter sig til sagnfiguren Svend Felding. Han var født på Åkjær og heraf kommer, at broen over åen ved Bilsbæk hedder "Svend Feldings Bro" og i nærheden af denne ses portalen af sten, som i folkemunde kaldes "Svend Feldings Stald".

Fra gamle kilder kan det ses, at disse bygningsrester blev kaldt "spegelhus", og ud fra dette kan man måske udlede, at der er tale om et spedalskhedshospital. Hospitalet kunne da være opført af bispen, der ejede Åkjær og være nedbrudt i 1543 efter kong Christian III`s befaling.
Kulturoplevelser Se på kort
 Staksrode Skov Staksrode Skov kaldes 'Strandskoven på lerfødder'", på grund af de store mængder ler i skrænterne, som har resulteret i en af Østjyllands mest dramatiske kyststrækninger langs denne blandede løv- og nåleskov. Det er det særligt finkornede, plastiske Lillebæltsler, som har givet kystskoven sit udtryk. Dette ler suger nemlig vand til sig ved store regnskyl og tøbrud, og kan derfor pludselig glide ned mod stranden og med sig bringe kæmpetræer, som vælter ned på Stenhøj Strand, der ligger nedenfor Staksrode Skov. Disse skred har skabt terrasseformede plateauer i skoven, hvilket har skabt et paradis for botanikere - her kan nemlig findes sjældne orkidéer ægbladet fliglæbe, langsporet gøgelilje og stor gøgeurt, der kun vokser få stedet i Danmark. Alle orkideer er strengt fredede og må hverken plukkes eller beskadiges.  I den 218 hektar store Staksrode Skov er der tre afmærkede vandreruter, som kan ses på kortet i denne folder, der fører til smukke udsigtspunkter, bjergfald, gravhøje, strand og endda ruinen af middelalderborgen Stagsevold. Skoven har også bålpladser, primitive teltpladser og et shelter, altsammen med smuk udsigt over Vejle Fjord. Parkeringsmulighed forefindes ovenfor Stenhøj Strand. Skovvejene i Staksrode Skov kan under normale vejrforhold godt klares af kørestole, men den gule vandrerute er ikke egnet for gangbesværede eller kørestolsbrugere.

Skovens historie: Staksrode Skov har siden 1499 hørt under Boller Slot øst for Horsens og sammen med de øvrige Boller-skove haft stor betydning for slottet. Dels har godsejeren hentet brændsel og bygningsmaterialer, og dels har hans fæstebønder hentet både brændsel og gærdsel (grene til risgærder), ligesom de har ladet deres svin æde olden i skovbunden. I 1920'erne var der otte mand ansat i Staksrode Skov alene. Halvdelen var deltidsansatte, som arbejdede i skoven om vinteren og havde andet arbejde om sommeren som fx drænsgraver, tækkemand eller landbrugsmedhjælper. Når skovfogeden kom ridende til skoven for at se til folkene, var det kutyme, at arbejderne bukkede og tog kasketten af. I 1930 blev Boller-skovene solgt til den danske stat. I midten af 1930'erne, hvor der var stor arbejdsløshed, blev vejene i skoven lavet som et beskæftigelsesprojekt.  I 2018 kom Staksrode Skov med i regeringens naturplan, hvor godt 13.500 hektar skov fremover vil få lov at stå urørt. Udvælgelsen skyldes skovens store biologisk mangfoldighed, hvor især de store bjergfald i Stagsrode huser en helt unik flora og fauna. Væltede træer skal have lov til at blive liggende, mens svampe, insekter samt kryb og kravl får frit lejde. Læs Naturstyrelsens faktaark om Staksrode Skov her.   
Vandrestier Se på kort
 Sandbjerg Vig Strand 5 kilometer lange badestrand med sandbund nord for Juelsminde. Langs Sandbjerg Vig, også kaldet 'Bugten' findes sommerhusområder, feriekoloni og en campingplads for fastliggere. Parkeringmulighed og hundestander ved Bugten.  Naturoplevelser Se på kort