Oplev Det Blå ØstjyllandKom med til Det Blå Østjylland og sejl i vikingernes farvand.

Oplev et enestående sejlerområde med kulturhistoriske interessante områder og fantastiske naturoplevelser både på vand- og landsiden. Hent inspiration til turen her på siderne, hvor vi har samlet en lang række forslag til nye spændende sejleroplevelser.

Glæd dig til at besøge de mange østjyske havne med havnemiljøer i alle kategorier. Sejl til de små stemningsfulde øhavne eller nyd de hyggelige havne langs kysten, der bugter sig og byder på smukke vige og godt fiskevand. Fra flere af de jyske havne kan i gå på opdagelse i storbymiljøer.

I Det Blå Østjylland findes mange gode muligheder for at være aktiv i naturen.

Kom på land og oplev naturen langs de mange vandrestier og cykelruter, eller tag på togt i havkajak og kom helt tæt på dyrelivet i vandkanten.  

Det østjyske farvand er det perfekte udgangspunkt for vikingeoplevelser både fra vand- og fra landsiden. Fra nord til syd gemmer farvandet på en guldgrube af historiske oplevelser fra vikingetiden og vidnesbyrd om en højdramatisk tid i danmarkshistorien. 

Velkommen i Det Blå Østjylland med enestående sejleroplevelser i vikingernes farvand.Kom med til Det Blå Østjylland og sejl i vikingernes farvand. Oplev et enestående sejlerområde med kulturhistoriske interessante områder.

Eksempler på oplevelser
 Café Sejd Cafè Sejd er en vikingeinspireret café med fokus på den oplevelsesprægede pause. Du vil kunne nyde espresso, specialbrygget øl, håndstøbte is, chokolade, kage og godt brød. Ud over at få ’oplevelser-to-go’, kan du også købe lokalt udviklede lækkerier, kunst-, tekstil- og kunsthåndværk. Cafè Sejd understøtter din oplevelse af besøget i Vikingernes Jelling, både i sin indretning af lokaler, sin udsmykning med mytologisk inspireret kunst, sine produkter og de oplevelser, der tilbydes. Mandage og torsdage kl. 10.00 til 11.30 i perioden juni-juli-august kan du tilmelde dig gratis arrangementer på caféen. Mandage er det ’Mytiske fortællinger’ mest for børn og nysgerrige voksne. Torsdage er det et aktuelt samfundstema ’What’s up -  this week, in DK’, mest et tilbud til udenlandske gæster. Om muligt perspektiveres emnerne til danskernes historiske arv.  Vikingernes spil, kaldet ’Nefa Tavl’ (Kongens bord), er til rådighed for caféens gæster, og du vil kunne få hjælp til at lære spillets regler. Der vil også være andre muligheder, for adspredelse. Der er naturligvis ’fri wi-fi’. Den 1. weekend i juli er Café Sejd omdrejningspunktet for den første ’Mytologiske ART Festival’ nogensinde på Gorms Torv i Jelling. Her udstiller en stribe anerkendte kunstnere og kunsthåndværkere med deres kunst, der alt sammen er moderne fortolkninger af mytologien og den gamle nordiske gudeverden. Spis godt Se på kort
 Vejle Kunstmuseum På Vejle Kunstmuseum kan du opleve: - Dansk malerkunst og skulpturer fra klassisk malerkunst til i dag
- Guldaldermalerier fra Vejle og omegn
- En af landets fineste samlinger af ældre europæisk grafik – fortrinsvis prints og tegninger fra 1600-tallets Holland, blandt andet 50 grafiske værker af Rembrandt
- Spændende særudstillinger med indlån fra danske og udenlandske museer og samlinger
- Forskningsbibliotek
- Museumsbutik
- Mange forskellige arrangementer
- Rundvisninger efter aftale Børn er også velkomne på museet. De 5-10-årige kan være med i sjove billedlege, hvor de skal på jagt for at løse opgaver. Museet genåbnede i april 2006 i ombygget og udvidet stand. Arkitekt Kim Utzon har tegnet udvidelsen. Der er gode adgangsforhold for kørestolsbrugere. Kunstmuseet holder lukket alle mandage, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag. En del af VejleMuseerne. Der udsendes hver måned en flyer, der fortæller om månedens aktiviteter. Flyeren kan fås på turistkontoret og på museer og udstillingssteder. Den kan også læses på www.vejlemuseerne.dk
Kulturoplevelser Se på kort
 Fårup Sø Den øvre Grejsdal syd for Jelling med Fårup Sø, talrige kildevæld, vidtstrakte skove og åbne afgræssede enge og overdrev, er rammen om et spændende landskab med en stor naturrigdom. Fårup Sø er en af områdets dybeste søer, og størstedelen af søens vand kommer fra kilder i og ved søen. Grejs Å har sit udspring i de mange kilder i og omkring Fårup Sø, og åens kraftige strøm er gennem historien blevet udnyttet af mindst 15 vandmøller.  

Ved søen vil man ofte kunne se toppet lappedykker og gravand, og man kan være heldig at opleve isfugle eller fiskeørne.  

En del af sommerhalvåret ligger det imponerende vikingeskib ”Jelling Orm” på søen. Det 15 meter lange og 3 meter brede skib, blev bygget i 1980erne af en lang række frivillige fra den gamle vikingeby Jelling.  

Ved østenden af Fårup Sø er der udlejning af vandcykler og robåde, kiosk og gode fiskemuligheder. Det er ikke tilladt at sejle i egen båd på søen.

I området findes også campingplads og kro med mulighed for overnatning. Afmærkede stier fører rundt i området ved Fårup Sø.

Hærvejsvandreruten krydser også området, ligesom de regionale cykelruter nr. 34 og 35. 

I Jelling Skov ligger friluftsgården Abrahamsens Gård med parkering, borde/bænke, toilet og åbent madpakkested.
Vandrestier Se på kort